Vi får ofta frågor om vad skillnaden är mellan olika turskidor och vad man ska tänka på när man köper turskidor. Men som med allting i utrustningsväg så beror det på dig och hur du tänkt åka. Därför är det en rad olika frågor som du måste ta ställning till för att hitta rätt turskidor.

Det finns ett helt gäng olika märken på marknaden som gör turskidor t.ex Åsnes, Madshus, Alpina, Fischer etc. Men det är egentligen ingen större kvalitetsskillnad på märkena. Utan det finns tre aspekter du måste ta hänsyn till och bestämma dig för när du ska välja skidor som även påverkar priset:

Ska skidorna vara vallningsfria eller vallningsbara?
Vallningsbara skidor glider bättre, förutsatt att du har rätt spann på dem, men du behöver samtidigt fästvalla dem för det aktuella föret. Vallningsfria skidor slipper du fästvalla, men “fiskfjällen” som sitter under skidan bromsar farten något.

Ska stålkanten vara kort, 3/4 eller hela skidans längd?
Längre stålkant gör skidorna tyngre, men du får samtidigt kantgrepp längs hela skidan.

Vilken bredd ska turskidorna ha?
Ju bredare turskidor desto bättre bärighet får du i lössnö. Men om de är bredare än 55 millimeter kan du inte åka i ett pistat skidspår och ofta kan ju anmarschen i fjällvärlden gå i vanliga skidspår.

Det är det här som skiljer olika turskidor åt, både mellan märkena och tillverkarnas olika modeller.

När det gäller bindning är svaret däremot mer självklart. Idag är det en modern bindning med fastsättning i en ”metallstång” under pjäxans tå som gäller; Rottefella NNN BC eller Salomon SNS BC. BC står för Backcountry och det är viktigt att det är det, för annars är det en vanlig längdbindning och de är för klena för turåkning. NNN och SNS är snarlika, men pjäxorna är inte kompatibla med varandra (SNS fungerar bara med Salomon, medan NNN fungerar med fler märken). Kabelbindningar, som var vanligt förr men fortfarande går att köpa nya, sitter inte pjäxan fast lika bra i utan de blir ofta lite sladdriga. De har också fler rörliga delar som kan gå sönder. Bindningarna går att köpa separat så du är inte beroende av ett visst märke på turskidorna för att få en viss typ av bindning, även om det givetvis går att köpa turskidor med förmonterad bindning. Det viktiga är att pjäxorna är kompatibla med bindningen (NNN vs. SNS).

Turskidorna du hittar i vårt sortiment har vi valt ut med hänsyn till ovanstående, de kan du hyra, testa och köpa.