Nu är hösten på ingång och då är det många som tror att det för sent att lära sig paddla för att paddelsäsongen är över. Men det är tvärtom tycker vi, hösten är en alldeles utmärkt årstid för kajakpaddling av flera anledningar:

Nybörjarvänliga vindar och väder
Väderleken är oftast stabilare under hösten. Vinden växlar inte lika mycket när temperaturen är jämn och förutom en och annan höststorm så kan det ofta vara helt vindstilla. Dessutom tar folk upp sina (motor)båtar vilket gör att du slipper besväras av närgångna båtar som drar upp svallvågor. På det stora hela är det alltså mycket nybörjarvänligt att paddla på hösten.

Behaglig vattentemperatur
Det är säkrare att paddla på hösten än tidigt på våren om du skulle ramla i eftersom vattentemperaturen är högre. Det är först långt in på hösten som vattentemperaturen sjunkit så mycket att den blir direkt livshotande om du hamnar i vattnet.

Mer tid för paddling
Om du kommer igång och lär dig paddla under hösten har du möjlighet att bygga vidare på det och utvecklas under vintern. Många föreningar och organisationer erbjuder nämligen bassängträning inomhus under vintern. Dessutom kan du komma igång med paddlingen tidigare i vår eftersom du redan kan paddla. Det gör att du får en lång och härlig paddelsäsong redan första året du lärt dig paddla.

För egen del skulle vi faktiskt vilja sträcka oss så långt som till att säga att hösten faktiskt är en favoritårstid för paddling. Spegelblankt vatten och färgsprakande natur är en magisk kombination och att sticka ut och leka i vågorna efter en rejäl höststorm är kul. Hösten bjuder på båda ytterligheterna!


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!