Nu när vintern närmar sig och det snart är dags att valla skidorna inför premiärturen vill vi flagga för de tre vanligaste misstagen som vi ser att folk gör när de vallar sina skidor:

  1. Smälta på för mycket glidvalla
    Att smälta på för mycket glidvalla på belagen gör det tyngre att sickla av, det rinner längs sidorna på skidan och det är slöseri med valla. 99 % av glidvallan ska ändå sicklas och borstas bort så då är det dumt att lägga på mer än nödvändigt.
  2. Sickla belagen för dåligt
    Det här misstaget beror ofta på föregående misstag, för det är svårare att sickla av mycket valla. Men all valla som är möjlig att sicklas bort ska sicklas bort från skidorna. Annars kommer det lager valla som finns kvar på belagen faktiskt att minska glidet.
  3. Lägga på för mycket fästvalla
    För mycket fästvalla på skidorna kan bilda klumpar och är svårare att klossa ut till ett jämnt tunt lager. I värsta fall gör det att skidorna hugger fast i snön när du åker.

Men hur ska jag göra då, kanske du undrar? Kom in och snacka med oss i butiken, vi är alltid pigga på att dela med oss av vallatips, eller anmäl dig till vår vallakurs. Då får du lära dig att både glid- och fästvalla dina skidor från grunden!


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!