Om du köper ett par nya skidor, oavsett om det är längdskidor eller slalomskidor, behöver du glidvalla dem innan du använder dem eftersom de levereras ovallade till butiken. Tyvärr får vi in många kunder som inte blivit informerade om det här och därför åker omkring på ovallade skidor och tycker att de glider ganska dåligt trots att de är nya. Anledningen till att skidor ska glidvallas är att vallan till viss del skyddar belaget och att det framförallt gör att skidorna glider bättre i blöt snö.

Nu är det väl i och för sig inte din uppgift som kund att kunna detta utan det borde rimligtvis butiken berättat som sålde skidorna. Inte bara berättat förresten, utan de borde även erbjudit sig att valla dem. Vi känner faktiskt inte till någon sportbutik som säljer skidor men inte erbjuder skidservice också. Så att folk i överhuvudtaget dyker upp med skidor som aldrig blivit vallade är konstigt.

Detsamma gäller ett par nya skridskor, förutom långfärdsskridskor förstås. På en ny skridsko är skridskoskenan bara grovt tillslipad och har varken rätt skålradie eller tillräcklig skärpa för att åka på. Eller åka kan du såklart göra ändå, men det kommer inte att gå lika bra, de kommer kännas slöa. Nya skridskor behöver alltså slipas innan du åker på dem.

Om du inte fick hjälp med att valla dina skidor eller slipa dina skridskor när du köpte dem så är du välkommen in till oss så hjälper vi dig med det. Men även om du fick hjälp med det när utrustningen var ny så får du inte glömma bort att serva den regelbundet, läs mer om det i detta blogginlägg. Vår rekommendation är att valla skidorna och slipa skridskorna minst en gång per säsong som minimum.


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!