Välj en sida

Vi har en rolig nyhet i sortimentet för dig som är lite tyngre och har svårt att hitta ett par fungerande längdskidor. Det är modellen Fischer Twin Skin Pro med extra hårda spann (sedan tidigare har vi Fischer Twin Skin Race i sortimentet, men de finns inte med lika hårda spann).

Längdskidor är en riktig bra motionsform, särskilt om du är för tung för att springa och kanske till och med får problem med knäna om du gör det. På längdskidor slipper du det, det är trots hög ansträngningsnivå skonsamt för kroppen, och du kan utföra det bra oavsett vilken kroppstyp du har.

Men det kan vara svårt att hitta ett par skidor med rätt spann om du väger mycket. Spannet är den del mitt på skidan som ligger i luften när du står med fötterna på skidorna och tyngden jämnt fördelad mellan dem. Spannet, där fästzonen sitter, ska vara tillräckligt starkt för att ingen del av fästzonen ska få snökontakt när du står med fötterna parallellt på skidorna, det vill säga 50 procent av kroppsvikten på vardera skida. Om du har för mjukt spann och trycker ner fästzonen i snön i det läget kommer skidorna inte att ha något glid och då kommer det att bli ännu jobbigare än vad det redan är att åka längdskidor.

Tidigare har inte längdskidor byggts för särskilt tunga personer. Det har varken varit en prioriterad målgrupp eller funnits materiella och teknologiska möjligheter att bygga riktigt hårda spann. Traditionellt sett har korta längdskidor mjukare spann och långa längdskidor hårdare spann. Det innebär att även om du är kort och väger mycket så har du varit tvungen att åka på jättelånga skidor för få ett fungerande spann och då blir det väldigt svårt att åka skidor (ett par längdskidor bör vara cirka 20-25 cm längre än vad du själv är).

Men tack vare Fischer Twin Skin Pro kan alla, oavsett vikt och längd hitta rätt längdskidor. Den tiden är förbi när en person på 160 cm och 85 kg var tvungen att ha 200 cm långa skidor!

Vikt är visserligen inte det enda som styr vilket spann du ska ha, teknik och erfarenhet spelar också in. Men här kan du se vilka längder vi har skidorna i och vilken vikt deras spann lämpar sig för på ett ungefär:

Skidlängd/Vikt

  • 182 cm, 61-77 kg
  • 187 cm, 76-96 kg
  • 192 cm, 76-96 kg
  • 197 cm, 76-96 kg
  • 202 cm, 93-117 kg
  • 207 cm, 105-133 kg

Låt inte namnet Twin Skin Pro lura dig. Det är absolut ingen proffsskida, utan en lättåkt motionsskida av den nya vallningsfria typen med mohair under i fästzonen. Som vanligt så kan du hyra, testa och köpa längdskidor av oss. Hyr skidorna och testa att du hittat rätt spann, om du sedan vill köpa ett par nya skidor av oss så får du dra av den hyra du lagt ut.


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!