Att köpa en MTB är inte helt lätt, även om man läser på, för det finns en hel djungel med märken och modeller på marknaden. Hur ska man egentligen veta vad som är en bra cykel?

Det här är vår erfarenhet av en specifik modell i en lägre prisklass – som vi inte trodde skulle hålla måttet – men som har överraskat oss. Cykeln vi syftar på är Merida Big Nine 100 som du ser på bilden, den närmsta är årets modell och den bakre är från 2016, och modellen kostar 7 999 kr att köpa ny. Vi trodde som sagt inte att modellen skulle hålla måttet när vi köpte in ett par av dem första gången. Billigare cyklar brukar skaka sönder i skogen och växelsystemen brukar inte stå pall för den omilda behandling som det utsätts för i en uthyrning.

Men modellen har alltså överraskat oss. Den är stabil, pålitlig och driftsäker och håller varken sämre eller kräver mer service än de dyrare modellerna i uthyrningen (vi har cyklar upp till 16999 kr att jämföra med). Därmed inte sagt att den är bättre än våra dyrare cyklar, men kvalitetsmässigt är den inte så mycket sämre som man kan tro! Big Nine 100, eller Big Seven 100 för den delen, är med andra ord en bra instegscykel för dig som vill köpa din första mountainbike. Det är även en av Meridas standardmodeller som kommer finnas kvar, fast i annan färg, även 2019.

Du kan hyra och testa den hos oss och hyran får du sedan dra av om du köper en ny cykel av oss. Hyr – testa – köp!