Välj en sida

Varför ska man egentligen åka rullskidor? Som vanlig motionär går det väl att springa och cykla som barmarksträning, men ändå komma i form till Vasaloppet, kanske du tycker.

Förutom den uppenbara fördelen att du blir vältränad genom grenspecifik träning, och därmed en bättre skidåkare, kommer här tre andra fördelar med att åka rullskidor:

1. Du blir ståsäker
Eftersom rullskidor är mer balansutmanande än att åka längdskidor kommer du att behärska lösa spårkanter, dåliga spår och snabba spårbyten mycket bättre om du tränat rullskidor. På klassiska rullskidor behöver du nämligen vara betydligt mer alert än på längdskidorna. Dels har de välvda hjul vilket gör att de kan börja dra åt något håll om du står snett och dels måste du hela tiden korrigera kursen eftersom du inte har ett skidspår som leder dig rätt.

2. Du blir modigare
Om du behärskar rullskidorna så pass bra att du törs hålla ett högt tempo och till och med kasta dig ut för backar, trots risken att ramla på asfalt, kommer du att göra det på längdskidorna också. Det betyder att du kan vara mer offensiv i skidspåret och få med dig farten bättre, trots att det är nedförsbackar och fullt med andra åkare runt omkring.

3. Du tvingas lyfta blicken
På rullskidor måste du hålla koll på omgivningen eftersom du rör dig ute i trafiken och inte åker på enskilda spår. När du lyfter blicken får du bättre hållning och därmed indirekt bättre teknik. Klassisk skidteknik bygger nämligen på att du sträcker på dig så att du får fram höften och bröstet i utgångspositionen. Sträcker du på dig kan du göra större rörelser och då åker du effektivare och snabbare. Men du kommer inte att lyckas sträcka på dig om du tappar blicken och tittar ned på skidspetsarna hela tiden.

Vill du ha fler (teknik)tips eller råd om rullskidåkning så anmäl dig till vår grundkurs eller kom in i butiken och snacka rullskidor med oss. Vi både hyr ut och säljer rullskidor!


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!