Välj en sida

Att glidvalla ett par längdskidor genom att smälta ned hård glidvalla i belaget är en konst som huvudsakligen kan göras på två olika sätt; droppar eller streck.

Oavsett vilket av dem du föredrar så måste du ha rätt temperatur på vallajärnet. Rätt temperatur står på vallaförpackningen. Om järnet är för varmt ångar det bort valla och om järnet är för kallt smälter vallan sämre och då måste du värma skidan onödigt länge för att lyckas smälta ut den. Det senare är klart sämre, så det är bättre med för varmt vallajärn om du måste chansa, förutsatt att du håller vallajärnet i rörelse.

Droppa på vallan
Håll vallan mot vallajärnets sula och låt den droppa ner på belaget. Lagom avstånd mellan dropparna är cirka tre centimeter. Den här tekniken känns tryggare för de flesta i och med att vallajärnet hålls på ”säkert” avstånd från belaget. Men med den här tekniken är det lätt hänt att du lägger på för mycket valla, för tätt mellan dropparna, om du inte är van. För mycket valla på skidan gör att det blir tyngre att sickla och att en massa valla går till spillo i onödan.

Strecka på vallan
Det sätt som vi föredrar är att dra ut vallan på skidan i form av ett streck i en enda rörelse. Det gör du genom att hålla vallan mot sulan, sätta ena hörnet på vallajärnet mot belaget så att vallan rinner av där och samtidigt föra vallajärnet framåt så att ett långt streck bildas. På det här viset går det åt mindre valla och den är också lättare att stryka ut i och med att strecken är jämntjocka hela vägen, förutsatt att du gjort rätt.

Fler vallatips kan du alltid få av oss i butiken eller på vår vallakurs, där vi delar med oss av fler tips och genvägar som det här.


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!